srpski opanci

etnosloba | 30 Jun, 2013, 19:23 | Generalna | (699 Reads)
Izrada opanaka je u mojoj porodici tradicionalni posao pa ga naučih još kao dete. Poučen znanjima mojih starih, ovaj posao radim više decenija. Iako je težak jer se sve radi ručno, ljubav prema opancima je uticala na mene da ovaj posao ne menjam. Fala Bogu, od ruke mi dobro ide i tako i neka potraje. U sve opanke koje napravim, srpske, vlaške, šumadijske,  ulažem podjednako truda i ljubavi. Opanke pravim od telećeg vrata i kozje opute i tako sav trud i znanje satkam u taj opanak koji radim i na kraju dobijem onakav kakvog sam želeo da napravim. O kvalitetu opanaka koje sam pravio sudili su drugi tako da i dalje imam dovoljno volje i ljubavi da nastavim sa ovim zanatom.
Trackback URL: http://www.blog.rs/trackback.php?id=205298

proizvodnja opanaka

etnosloba | 31 Avg, 2010, 18:44 | Generalna | (769 Reads)

Opanci su vrsta starinske seoske obuće. Dio su narodne nošnje u Srbiji Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj.

Najprimitivniji oblik je neštavljena i neostrugana svinjska koža (s dlakama) od koje se skroji omotač za stopalo tako da je izvana i odozdo dlaka, a s gornje strane se poveže usukanom vunom.

Taj tip je iznimno dobar za korištenje u lovu - krzno izvana čini hod nečujnim (istočna Srbija - Torlački kraj). Kasnije su pravljeni od lijepe štavljene goveđe kože, često odozgo napleteni višebojnom pređom od vune, šiljatog i povijenog vrha (Zapadna Srbija).

Oblik opanka je različit u raznim delovima Srbije. Najčešći oblici su sa „kljunom“ ili bez njega. Kljunom se naziva vrh prednjeg dela koji je lako povijen na gore, odakle se počinje preplitanje opute. Opanci sa "kljunom" se nazivaju i "Šiljkani". Najčešće se prave od teleće kože, ali se opanci napravljeni od svinjske kože nazivaju “šivenjaci“.

U vremenu posle Drugog svetskog rata opanci su izrađivani i od starih izlizanih guma, tzv. „točkaši“. U novije vreme fabrike obuće proizvode savremene opanke od gume koji mogu imati unutra postavu od platna ili kaiš za zakopčavanje. U narodu ti opanci se nazivaju i "Piroćane" jer su se proizvodili u Pirotu. Na pijacama se mogu kupiti i gumeni opanci bez postave i bez kaiša, ali oni osim imena nemaju mnogo zajedničkog sa prvobitnim opancima koji su deo narodne nošnje.Generalna

 

Trackback URL: http://www.blog.rs/trackback.php?id=106444

srpski opanci

etnosloba | 27 Mar, 2010, 22:05 | Generalna | (553 Reads)

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Опанци су сеоска лака, кожна обућа, која се притеже око ногу каишима или опутом. На Балканском полуострву је јако распрострањена у разним облицима, модним детаљима и бојама. Код Срба, Опанак је традиционална српска обућа и њен национални симбол. Опанци су такође народна ношња у Македонији, Босни, Хрватској, Херцеговини и Црној Гори.

Облик опанка је различит у разним деловима Србије. Најчешћи облици су са „кљуном“ или без њега. Кљуном се назива врх предњег дела који је лако повијен на горе, одакле се почиње преплитање опуте. Опанци са "кљуном" се називају и "Шиљкани". Најчешће се праве од телеће коже, али се опанци направљени од свињске коже називају “шивењаци“.

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Opancarska radnja ^Etnosloba^ proizvodi sve velicine sumadijskih opanaka sa i bez vrha.Moguce virmansko placanje.Za  porudzbine vece od 15000 din. odobravamo popust do 10%.Za sve informacije tel. 026-851-135 ili 064-900-54-43.

Opanak je tradicionalna obuća u Srbiji i deo narodne nošnje. Suvenir Opanak (privezak za ključeve) je ručne izrade i od prirodne kože. Opančari koji proizvode ovaj jedinstveni suvenir to čine na tradicionalan način, negujući tako stari opančarski zanat.

 

Slobodan Milosevic iz Novog Sela, je, nema sumnje, jedan od najmlađih opančara u Srbiji, ali sa dugogodišnjom porodičnom tradicijom. 

I otac i deda su mu bili opančari, pa je imao prilike da pronikne u sve tajne zanata.

 

Trackback URL: http://www.blog.rs/trackback.php?id=93090

Čestitamo!

etnosloba | 27 Mar, 2010, 22:03 | Generalna | (12670 Reads)
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.
Trackback URL: http://www.blog.rs/trackback.php?id=93087